ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες της χώρας και να  τις εκκενώσει από τους/τις εναπομείναντες/-ασες φοιτητές/-τριες την 25η Μαρτίου. Αφήνει χωρίς σπίτι φοιτητές και φοιτήτριες στην πιο επικίνδυνη χρονική στιγμή. 
Αντί να προστατέψει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από την πανδημία επιλέγει την πιο εύκολη λύση: τους πετάει στο δρόμο. Όπως και οι ίδιοι/ες οι φοιτητές/τριες αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους είναι εκατοντάδες που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους  για τους παρακάτω λόγους:

 1. Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.
 2. Οι ίδιοι/-ες ή και οι οικογένειές τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 3. Πολλοί/-ες από τους φοιτητές/-τριες εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους (πχ. delivery, takeaway, supermarket κλπ).
 4. Αρκετοί/-ες φοιτητές/-τριες που προέρχονται από άλλες χώρες δεν δύνανται να επιστρέψουν (πχ. πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω κορωνοϊού).
 5. Αδυνατούν λόγω οικογενειακών ζητημάτων.
 6. Κάποιοι φοιτητές/-τριες το μόνο σπίτι που έχουν είναι οι εστίες.

Θεωρούμε πως είναι οξύμωρο και αντιφατικό την χρονική στιγμή που καλούνται όλοι/ες σε καραντίνα, να κλείνουν τις φοιτητικές εστίες και να ζητούν από τους/τις οικοτρόφους τους να αναγκαστούν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Στις εστίες δεν εφαρμόζεται το «Μένουμε σπίτι» που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες. Προφανώς η διαμονή των φοιτητών/-τριών στις εστίες (όσων έχουν απομείνει) έχει ένα κόστος το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μηδενίσει. Δεν προστατεύει ούτε τους/τις φοιτητές/-τριες ούτε και τις οικογένειές τους. Είναι απαραίτητο οι εστίες να μείνουν ανοιχτές για όλους/-ες όσους/-ες επιθυμούν να παραμείνουν. Να φροντίσει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους με ασφάλεια και δωρεάν όσοι/-ες από τους φοιτητές/-τριες επιθυμούν.

Συνυπογράφουμε τα αιτήματά τους:

 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης
  (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και τακτική ανανέωση τους.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για τυχόν σοβαρά συμπτώματα.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης.
 • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ρεύμα, νερό, ίντερνετ).

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ – ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

H Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

O Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *