Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με μια ολοένα εντεινόμενη επικοινωνιακή εκστρατεία και μέσα σε κλίμα φόβου και πανικού λόγω κορονοϊού, το ΥΠΑΙΘ (σαν έτοιμο από καιρό) επιβάλλει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνει την “κοινή γνώμη” μέσω φερέφωνων που εκφράζουν την γνώμη τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε προσωπικές σελίδες στο facebook ή σε «δακρύβρεχτα» tweet, περί “εκπαιδευτικών που κάνουν διακοπές”, περί “μαθητών που πρέπει να καλύψουν οπωσδήποτε την ύλη τους” και άλλες παρόμοιες αερολογίες.

Το υπουργείο θεωρεί δεδομένο ότι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο, προεξοφλεί ότι όλοι οι μαθητές (οι οικογένειές τους δηλαδή) διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, οπτικοακουστικά μέσα, και συμβόλαιο με κάποιο πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ, όσο για τους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά υπολογιστές και πρόσβαση στο Ίντερνετ, το υπουργείο  θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς άλλοτε εθελοντικά,  άλλοτε πυροδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό κι  άλλοτε πιέζοντας τεχνηέντως μέσω διοικητικών στελεχών να συμμετέχουν στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Πληροφορούμαστε ότι πολλά στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές και υποδιευθυντές) πιέζουν τους συναδέλφους να συμμετέχουν υποχρεωτικά όχι μόνο στην ασύγχρονη αλλά και στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση επικαλούμενοι οδηγίες του υπουργείου. Θυμίζουμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα γιατί δεν εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτήν, η οποία αποτελεί  βασική παράμετρο του δημόσιου σχολείο. Εξάλλου από κανένα έγγραφο δεν συνάγεται κάτι τέτοιο. Η συμμετοχή επίσης στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση εγείρει μια σειρά από θέματα που άπτονται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε συνάδελφοι ότι απευθυνό­μαστε σε ανήλικα παιδιά. Η προβολή τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από όπου κι αν προέρχονται αυτές εγκυμονεί κινδύνους. Στην βάση αυτή, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην υποκύπτουν στους όποιους εκβιασμούς της διοίκησης προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟ επικουρικά. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες συνάδελφοι από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, παραμένουν ενεργοί και επικοινωνούν με τους μαθητές τους, έστω και διαδικτυακά, αφού απαγορεύεται εκ των πραγμάτων η δια ζώσης επικοινωνία.

Αυτό βέβαια δεν επιτρέπει σε κανένα στέλεχος του υπουργείου  να πιέζει τους συναδέλφους και σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μπορεί να επιδιωχθεί με όρους υποχρεωτικότητας δεδομένων των συνθηκών (έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού, οργανωμένου εκπαιδευτικού υλικού που να αντιστοιχεί στα γνωστικά αντικείμενα και κυρίως της αδυναμίας συμμετοχής του συνόλου των μαθητών). Θα το τονίζουμε με κάθε τρόπο: η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα γιατί δεν εξασφαλίζει  την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτήν, η οποία αποτελεί  βασική παράμετρο του δημόσιου σχολείου.  Εξάλλου από κανένα έγγραφο δεν συνάγεται κάτι τέτοιο. Στην βάση αυτή, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην υποκύπτουν στους όποιους εκβιασμούς της διοίκησης προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης.

Κάθε προσπάθεια επιβολής αξιολόγησης από την Διοίκηση θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Αν πιστεύουν ότι με την χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα ξεκαθαρίσει η «ήρα από το σιτάρι» είναι πολύ γελασμένοι. Θα βρουν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου μπροστά τους. Θα μας βρουν μπροστά τους.  Οι εκπαιδευτικοί μπροστάρηδες στην στήριξη όλων των μαθητών σ’ αυτή την περίοδο-Κανένας όμως δε θα τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό.

Δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

H Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

O Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *