Ύβρις και Κουτοπονηριά. Νομοσχέδιο μέσα στην Πανδημία

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με «διασταυρωμένες πληροφορίες» εκπαιδευτικού ιστοτόπου, που συχνά πυκνά λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται από το Υπουργείο Παιδείας πολυνομοσχέδιο που αφορά:

  • Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Επαναφορά τράπεζας θεμάτων
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικών – Επιμόρφωση
  • Πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυσης πρότυπων και πειραματικών σχολείων
  • Ρυθμίσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η περαιτέρω υποβάθμιση του ΔΟΑΤΑΠ.

Κάποια έκπληξη, ηθικής φύσεως, προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να υλοποιήσει την πολιτική της  σε περίοδο καραντίνας, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος, τα εργατικά δικαιώματα διαλύονται,  οι απολύσεις αυξάνονται δραματικά και τοπικές κοινωνίες όπως του Ρεθύμνου απειλούνται με μεγάλη καταστροφή λόγω της κατάρρευσης στην τουριστική βιομηχανία.

Οι διάφορες παρεμβάσεις των Χασαπόπουλου, Τέλογλου, Βερύκιου, Παπαχλιμίντζου κ.α. που στοχεύουν στην κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών, έστρωναν τον δρόμο να ξεδιπλωθεί η πολιτική της κυβέρνησης με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου αλλά και με την επικείμενη μείωση των μισθών μας. Και μπορεί να μην είναι γνωστό ακόμα το ακριβές περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, αλλά είναι γνωστές οι πολιτικές κατευθύνσεις στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση παρά τους πομφόλυγες για το δημόσιο σύστημα υγείας και τους «ήρωες» γιατρούς:

  • Έχει αφήσει χωρίς προστατευτικά μέτρα τους υγειονομικούς που αγωνίζονται καθημερινά κατά του ιού, σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων τους.
  • Αντί για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών σε ιδιώτες ιατρούς με αμοιβή υψηλότερη από   τους μισθούς των ιατρών του δημόσιου συστήματος.
  • Αντί να επιτάξει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα τις αποζημιώνει σε διπλάσιες αξίες από τις προβλεπόμενες.  

Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού σε κάθε δημόσιο αγαθό είναι βασικό συστατικό του, που ακόμα και σε εποχή πανδημίας είναι γεγονός. Επομένως αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, μέτρα πειθάρχησης και περιστολή στα εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και προώθηση σχολείου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

            Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι εργαζόμενοι έχουμε ένα όπλο. Η αλληλεγγύη που επέδειξε ο κόσμος της εργασίας στον αγώνα των υγειονομικών, την επόμενη μέρα να οδηγήσει σε κοινό αγώνα για βασικά δικαιώματα των πολλών.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ  – ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μόνο ο Λαός θα σώσει το Λαό

ΥΓ Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, «…στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται: Η επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, οι νέες Δομές Εκπαίδευσης, η διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης  και η κατάργηση των ΠΕΚΕΣ». Το Υπουργείο κλείνει το μάτι στο στρατό των προθύμων  συντονιστών, Διευθυντών και άλλων στελεχών της εκπαίδευσης που ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως την οργανώνει το υπουργείο ΔΕΝ είναι υποχρεωτική, αυτοί τρομοκρατούσαν τον κλάδο να συμμετέχει.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

H Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

O Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *