Αποφάσεις Δ.Σ. της Τετάρτης 9/9/2020

Αποφάσεις Δ.Σ. της Τετάρτης 9/9/2020

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου

2020, ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα: 

 1. Το ζήτημα των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από το ΥΠΑΙΘ για την όσο γίνεται πιο ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων κατά το νέο σχολικό έτος.
  Δεν είναι δυνατόν το μόνο μέτρο που έχει παρθεί να είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και των αντισηπτικών, ενώ καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να παρθούν περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα, για μια σχολική χρονιά με περισσότερη ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  Η κυβέρνηση μπορούσε να προετοιμαστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να αναζητήσει και να επιτάξει χώρους για να χωριστούν τα τμήματα έτσι ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και να μην υπάρχει καμία Τάξη με παραπάνω από 15 μαθητές,
  να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, να εφοδιάσει εγκαίρως με μάσκες, αντισηπτικά, όργανα θερμομέτρησης και Τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού τα σχολεία.
  Αντ’ αυτών προτίμησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να περάσει αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Οι άθλιες σχολικές αίθουσες που δεν αερίζονται ούτε καθαρίζονται επαρκώς, η αύξηση των μαθητών στις τάξεις προκειμένου να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί και να εξοικονομηθούν χρήματα, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα έλεγχο, η μη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ επίσης, δεν εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ για όλο τον πληθυσμό.
  Στην ουσία, με τον τρόπο που λειτούργησε σε όλα αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα, ρισκάρει την ασφάλεια μαθητών-εκπαιδευτικών, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων. Για τους λόγους αυτούς η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, θα αποστείλει άμεσα δύο έγγραφα στα Σχολεία και στον τύπο, το ένα προς τους μαθητές μας και το άλλο με τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας των καθηγητών, όπως εκφράστηκαν και στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, της 3ης Σεπτεμβρίου 2020.
  Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με βάση όλα τα παραπάνω δυσοίωνα, δυστυχώς, δεδομένα που υπάρχουν πριν ηχήσει το 1ο κουδούνι στα Σχολεία, θα συγκαλέσει Σύσκεψη εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, ενώ θα γίνει προσπάθεια να παρευρίσκεται και κάποιος ειδικός γιατρός, την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, στις 7.00 μ.μ. στην αυλή του 3ου Γενικού Λυκείου.  
 2. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου πρόκειται να συναντηθεί άμεσα με τον νέο προϊστάμενο της ΔΔΕ Ρεθύμνου και να του θέσει, όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από το άνοιγμα των Σχολείων, επίσης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου για το ζήτημα των μετακινήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών προς τα Σχολεία και των απαραίτητων δρομολογίων που πρέπει να προγραμματιστούν για το σκοπό αυτό, με τα λεωφορεία και τα εκμισθωμένα οχήματα του ΚΤΕΛ. Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον δικηγόρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, καθώς και με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς.
 3. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εκφράζει την αλληλεγγύη του στην κατάληψη της Rosa Nera στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, στηρίζοντας τις δράσεις και την ύπαρξη της κατάληψης. Καταγγέλλει την ευθεία επίθεση σε κάθε διαφορετική φωνή αντίστασης και αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, που ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Ειδικά το Πολυτεχνείο Κρήτης σαν να πρόκειται για επαγγελματία της ελεύθερης αγοράς κι όχι για δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκμίσθωσε τελικά το κτίριο της Rosa Nera σε  επιχείρηση με στόχο να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Θεωρούμε την πράξη αυτή ανήκουστη για πανεπιστήμιο και ενδεικτική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων-επιχειρήσεων, που ο μόνος τρόπος χρηματοδότησής τους είναι οι δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Κατάληψη Rosa Nera έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων, όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλο-υποστηρίχτηκαν στους δικαιωματικούς, μαθητικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς,  αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας στο νομό. Επίσης, στα χρόνια λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων, όταν οι θεσμοί «αδυνατούσαν», συγκροτήθηκαν πολιτικές διαδικασίες των μεταναστευτικών ομάδων, δίκτυα συνεργασίας των περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *