Αποφάσεις Δ.Σ. της Πέμπτης 8/10/2020

Αποφάσεις Δ.Σ. της Πέμπτης 8/10/2020

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα: 

  1. Σε συνέχεια του καλέσματος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προς τους συναδέλφους για την μη υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης 131451/ΓΔ4/2020, που προβλέπει υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αποφάσισε να αποσταλεί στα Σχολεία έγγραφο για τις Στάσεις Εργασίας της Πέμπτης και  Παρασκευής, 8 και 9 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ως εξής:
    Η  ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκηρύσσει στάση εργασίας  9.00-13.00 μ.μ. για την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα, στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των Εσπερινών σχολείων. Την Παρασκευή 9/10 υπάρχει 3ωρη στάση της ΟΛΜΕ (11:00-14:00) και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκηρύσσει 3ωρη στάση (8:00-11:00) για τους συναδέλφους που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη.
    Από τη Δευτέρα 12/10 ισχύει επ’ αόριστον η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ για τις καταλήψεις (131451/ΓΔ4/2020, ΦΕΚ Β΄4264/30.9.2020)
  2. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργιακή Κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 15 Οκτωβρίου 2020, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, με τα αιτήματα (επιγραμματικά): 1) Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. 2) Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. 3) Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. 4) Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. 5) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 6) Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά. 7) Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. 8) Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. 9) Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο.10)  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. 11) Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Τις επόμενες μέρες με νέο έγγραφο η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θα ενημερώσει τους συναδέλφους/ισσες για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τοπικά την ημέρα της απεργίας. 

Με την πρόσφατη τροπολογία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επί του Προεδρικού Διατάγματος 1/2003 προβλέπεται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της Ε.Α.Ε. να πραγματοποιούνται εφεξής ημέρα Σάββατο, αρχής γενομένης από τις 7 Νοεμβρίου 2020, ενώ ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ απορρίπτει κάθετα την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους παρακάτω λόγους: δεν εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν διασφαλίζει τη βασική αρχή της ψηφοφορίας κατά μόνας, ψηφιοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, οδηγεί στην απομείωση της ζωντανής διαδικασίας (διάλογος, ζύμωση, ανταλλαγή απόψεων) και την απομαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος -καταργώντας την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων. Έχει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της στις περιπτώσεις τόσο μεγάλου αριθμού εκλογέων. Αποτελεί πιλότο εφαρμογής της και στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων, που θα οδηγήσει στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του σ/κ, και στο φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι χώρες πολύ πιο εξελιγμένες τεχνολογικά δεν έχουν εφαρμόσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γιατί, πάρα τις πολυετείς έρευνες, δεν έχουν ξεπεραστεί τα παραπάνω προβλήματα.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ζητάει την απόσυρση της τροπολογίας Κεραμέως για τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δεν αποδέχεται το Σάββατο ως ημέρα διενέργεια των αρχαιρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να διεξάγονται σε εργάσιμη μέρα (όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα), χωρίς απαραίτητα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Σε περίπτωση που το ΥΠΑΙΘ επιμείνει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία,όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις εκλογές αυτές.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *