ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΝΑ ΟΞΥΜΩΡΟ ΣΧΗΜΑ Ή ΠΩΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΝΑ ΟΞΥΜΩΡΟ ΣΧΗΜΑ Ή ΠΩΣ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη από την περσινή άνοιξη διεκδικούσε ανοιχτά, ασφαλή σχολεία, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα (μείωση των μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ, ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις). Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ αδιαφορώντας και αντιμετωπίζοντας με απαξίωση εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές όχι μόνο δεν υλοποίησε καμία από τις παραπάνω προτάσεις αλλά προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων της Β/μιας εκπαίδευσης στοχεύοντας στη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της “εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” και στην εξίσωσή της με τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά διαδικτυακή πλατοφόρμα, κανένα ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας  δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή επικοινωνία μέσα στη σχολική αίθουσα. Η μάθηση είναι μια ζωντανή διαδικασία, μια σχέση αλληλεπίδρασης, ο εκπαιδευτικός δίνει και παίρνει από τα παιδιά, προϋποθέτει την κοντινή επαφή, η απόσταση στερεί από την εκπαιδευτική διαδικασία τη χαρά της αμεσότητας,  μετατρέπει το μάθημα σε ακαδημαϊκή διάλεξη. 

Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτεί τον αποκλεισμό μαθητών του από την εκπαιδευτική διαδικασία, από το δικαίωμα στη μόρφωση. Το συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν παιδεία θίγεται άμεσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες αφού πλήττονται κυρίως μαθητές από χαμηλά κοινωνικά στρώματα ενώ παράλληλα περιθωριοποιούνται οι αδύναμοι μαθητές.

Η τηλεκπαίδευση όμως θίγει και τα εργασιακά μας δικαιώματα και απαξιώνει το ρόλο μας. Η θέση μας είναι μέσα στην τάξη, δίπλα στους μαθητές μας, όχι μπροστά από έναν υπολογιστή. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχτούμε με αφορμή την πανδημία την διάλυση του δημόσιου σχολείου και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, παρά την καραντίνα, για δημόσια, δημοκρατική παιδεία, χωρίς περιορισμούς, για μια εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους: 

  1. Να καταγράψουν πόσοι μαθητές κι όχι ποιοι φυσικά, δεν έχουν Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο. Η  μόρφωση όλων των μαθητών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα και επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων .
  2. Να καταγράψουν  τον αριθμό των συναδέλφων που δεν έχουν επίσης Η/Υ ή σύνδεση στο διαδίκτυο και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, αλλά από το σχολείο το διάστημα της καραντίνας. Να τονιστεί εδώ ότι κάθε εκπαιδευτικός, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος, έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα μέσα που παρέχει ο εργοδότης και στην προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο και να μην είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τα προσωπικά του μέσα, που μπορεί να μη διαθέτει! Με βάση αυτό θεωρούμε ότι κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να διστάσει να μεταβεί στο σχολείο από τη Δευτέρα για να εργαστεί από τον χώρο δουλειάς του!
  3. Να μην περάσουν απουσίες σε κανένα μαθητή επειδή δεν θα συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση, παρά την υποχρεωτικότητά της που νομοθέτησε το υπουργείο. Η καταγραφή των απουσιών αυτών, εκτός του ότι είναι άδικη για τους μαθητές, μπορεί να εμπλέξει νομικά τους υπεύθυνους τμημάτων και τον σύλλογο διδασκόντων με κηδεμόνες που θα αμφισβητήσουν την υποχρεωτικότητα αυτή.
  4. Να προχωρήσουν στην ύλη. Καμία ύλη δεν πρέπει να θεωρείται διδαχθείσα στην τηλεκπαίδευση, αλλά μόνο εφόσον διδαχθεί και στην τάξη όταν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν. 

Ζητάμε ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή σχολεία:  

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. 
  • Σε κάθε τμήμα όχι πάνω από 15 μαθητές, 
  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών και του απαραίτητου προσωπικού  
  • Άδειες ειδικού σκοπού σε συναδέλφους σε ευπαθείς ομάδες.
  •  Επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία.
  • Μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση των δαπανών για την Υγεία για ΜΕΘ, υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό κλπ.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *