17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκείνο το Νοέμβρη του 1973 το φοιτητικό κίνημα όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, μάζεψε γύρω του ένα μεγάλο μέρος του λαού  που ήθελε να αντιδράσει στην στην ωμή επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή και νίκησε. Μπορεί τα τανκς να μπήκαν στο Πολυτεχνείο, μπορεί να θυσιάστηκαν πολλοί αγωνιστές αλλά εκείνη η ημέρα σηματοδότησε την απαρχή της πτώσης της δικτατορίας . Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο αγώνα και αντίστασης απέναντι στην κρατική βία και καταστολή.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε καθεστώς καραντίνας. Σημαδεύεται από την καταδίκη των επιγόνων της Χούντας των συνταγματαρχών στις 7 Οκτώβρη αλλά και  από μια σειρά κατασταλτικών μέτρων και απαγορεύσεων με αφορμή την πανδημία. Για πρώτη φορά η διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη μπαίνει σε καθεστώς απαγόρευσης από την κυβέρνηση και παρά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή αντισυνταγματική, η κυβέρνηση επιμένει να την εφαρμόσει. Η ανεργία γιγαντώνεται, το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά, το οκτάωρο και οι εργασιακές σχέσεις συνθλίβονται, οι πληστειριασμοί  πρώτης κατοικίας αυξάνονται  δραματικά, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται. Τώρα που η απεργία και η διαδήλωση μπαίνουν στο γύψο, που στη Δημόσια Παιδεία επιβάλλονται νεοφιλελεύθερα και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που καταβυθίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, τώρα η κυβέρνηση μπροστά στο φόβο της λαϊκής αντίδρασης επιβάλει νέα κατασταλτικά μέτρα με σκοπό να φιμώσει τις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος. 

Από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση  της ΝΔ έχει αφήσει απροστάτευτη την εκπαιδευτική κοινότητα.. Δεν έκανε τίποτα , ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία  με τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Δεν εξασφάλισε διορισμούς εκπαιδευτικών και δεν αναζήτησε επιπλέον αίθουσες, ώστε να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα. Δεν πρόβλεψε τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ για τον COVID-19.  Δεν έκανε προσλήψεις  για να υπάρχει το μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, καθώς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό στα Σχολεία, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων. Αντίθετα όλο αυτό το διάστημα πορεύεται με αποκλειστική επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών με σκοπό να  μην δαπανηεί ούτε χρόνος ούτε χρήμα στη Δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.  Επιπλέον η απόφαση να πραγματοποιούνται τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί  η  πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους  μαθητές, αποκλείοντας ένα μεγάλο ποσοστό από την ισότιμη εκπαίδευση, αποδεικνύει ότι το ΥΠΑΙΘ δε δίνει δεκάρα για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Εμείς όμως δεν θα σιωπήσουμε. Θα τιμήσουμε την επέτειο του Νοέμβρη και τους νεκρούς φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά μας ακόμα και κάτω από τις μάσκες.

Τα συνθήματα  του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν διαχρονικά και πιο επίκαιρα από ποτέ. Η χούντα μπορεί να ανατράπηκε όμως  το σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση είναι εδώ!

Αντιπροσωπεία από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, συμβολικά, θα παραστούν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 14:30 ώρα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις κλπ) για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *