Αποφάσεις Δ.Σ. της Πέμπτης 25/2/2021

Αποφάσεις Δ.Σ. της Πέμπτης 25/2/2021

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κατά την τακτική συνεδρίασή του, την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου

2021, ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα: 

Αποφάσεις:

  1. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα σχολεία του Ρεθύμνου στο ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, μετά και από τις δύο διαδικτυακές συναντήσεις του Δ.Σ. τις ΕΛΜΕ με τους διευθυντές και με τους εκπαιδευτικούς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνάδελφοι και στο Ρέθυμνο με μεγάλη πλειοψηφία στήριξαν την πρόταση της ΟΛΜΕ για Απεργία-Αποχή.   
  2. Συζητήθηκε το ζήτημα της Εγκυκλίου (Αρ. Πρωτ. 20466/ΓΔ4/22-2-2021) της Υφυπουργού Ζ. Μακρή, που απαιτεί από τους διευθυντές των σχολείων να παραδώσουν στις ΔΔΕ τα ονόματα όσων συναδέλφων δεν κατέθεσαν βαθμολογία του Α΄ τετραμήνου, τα αιτιολογημένα σημειώματά τους καθώς και τα ονόματα των μαθητών που δεν έλαβαν βαθμούς στα συγκεκριμένα μαθήματα. Η πολιτική ηγεσία απαιτεί από τους συναδέλφους μας διευθυντές να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιότυπου “καταδότη”, παραδίδοντας ονόματα και διευθύνσεις όσων “δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις” της κυβερνητικής πολιτικής, όπως έγινε και με τους υγειονομικούς που κατέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος υγείας. Η πρακτική αυτή παραπέμπει σε πολύ σκοτεινές εποχές που ως τώρα θεωρούσαμε ότι είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ηγεσία όμως του ΥΠΑΙΘ φαίνεται πως έχει άλλη γνώμη. Έτσι ανασύρει πρακτικές των πιο γκρίζων εποχών του επιθεωρητισμού και του αυταρχισμού στα Δημόσια Σχολεία για να καλλιεργήσει στους εκπαιδευτικούς τον φόβο και τον τρόμο. Το σύνολο του κλάδου μας μέσα στις συνθήκες της πανδημίας δίνει καθημερινά μάχη για να κρατήσει το Δημόσιο Σχολείο όρθιο απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Δίνει καθημερινά μάχη για να στηρίξει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας απέναντι στην πολιτική της εγκατάλειψης. Οι συνάδελφοί μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες εργάζονται με γνώμονα το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους κριτήριο, βάζοντας ως κύρια προτεραιότητα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη μη κατάθεση βαθμολογίας με αιτιολογημένα σημειώματα των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου κανένας συνάδελφός μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις αυταρχικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. 
  3. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει την ποινή που του επέβαλε η Ελληνική Δικαιοσύνη και όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ένα Κράτος Δικαίου «η επιβληθείσα ποινή εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας». Ένας αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημιακών, νομικών παραγόντων, ευρωβουλευτών, προβεβλημένων προσωπικοτήτων (όπως ο συγγραφέας Β. Βασιλικός) και η Διεθνής Αμνηστία καλούν την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνο για τις φυλακές, να εφαρμόσει την ισονομία που υπαγορεύει έναντι των κρατουμένων ο νόμος που κατά τα άλλα οι ίδιοι ψήφισαν, και τον οποίον ασύστολα και εκδικητικά παραβιάζουν και καταπατούν. Η κυβέρνηση να μην οδηγήσει στον θάνατο τον Κουφοντίνα! 
  4. Συζητήθηκε το ζήτημα των ακατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων και ελλείψεων των σχολείων της ειδικής αγωγής του Ρεθύμνου, υπό το πρίσμα νέων εξελίξεων που έχουν προκύψει, μετά και από την γνωστοποίηση των αναγκών των σχολείων προς το Δήμο Ρεθύμνου, από τις διευθύνσεις τους. Ενημερωθήκαμε πως ο Δήμος με έγγραφο αίτημά του προς το Υπουργείο Παιδείας (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. – Γενική Διεύθυνση Έργων) για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, ζητά την χορήγηση στο Δήμο Ρεθύμνης 2 προκατασκευασμένων (προκάτ) αιθουσών με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου, προκειμένου να εγκατασταθούν στην αυλή του σχολείου και 1 προκατασκευασμένης (προκάτ) αίθουσας για το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου. Θεωρούμε ότι με την ενέργειά του αυτή ο Δήμος προτίθεται να καλύψει κάποιες επείγουσες ανάγκες των δύο αυτών σχολικών μονάδων, που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι δίνεται μ’ αυτόν το τρόπο λύση στα προβλήματα των σχολείων αυτών, αφού και πάλι οι ακάλυπτες ανάγκες τους είναι πολλές και τα ζητήματα αυτά θα ξαναβγούν σύντομα στην επιφάνεια. Ας ληφθεί δε υπόψη, ότι δεν υπήρξε αναστολή λειτουργίας των δια ζώσης μαθημάτων στις δύο αυτές σχολικές μονάδες από το Σεπτέμβριο του 2020 και μετά, παρά μόνον όταν βρέθηκε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού παλαιότερα, σε μαθητή του ΕΕΕΕΚ, ενώ και πρόσφατα πάρθηκαν κάποια μέτρα περιορισμού (καραντίνας) κάποιων μαθητών και των δύο σχολείων. Ο λόγος ήταν η εύρεση νέου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, όπου και ανεστάλη η λειτουργία σε συγκεκριμένο τμήμα του ΕΕΕΕΚ, που λόγω όμως κοινής χρήσης και από τα δύο σχολεία κάποιων μέσων μεταφοράς τους προς το σχολείο, μετά από την απαραίτητη ιχνηλάτηση των επαφών του, κρίθηκε επιβεβλημένη η παραμονή σε καραντίνα κάποιων μαθητών και από το ΕΝΕΕΓΥ-Λ.   

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *