Περί «προθύμων» και «απρόθυμων». Μία απάντηση σε ανακριβές δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας

Περί «προθύμων» και «απρόθυμων». Μία απάντηση σε ανακριβές δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας

Στις 09/04 αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα ένα παραπλανητικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «μόλις 800 από τους 3.000 εκπαιδευτικούς στο Ρέθυμνο δήλωσαν για το εμβόλιο». Στο παρελθόν έχουμε επιλέξει να μην απαντήσουμε σε επικριτικά ή ακόμα και συκοφαντικά για τον κλάδο των εκπαιδευτικών δημοσιεύματα, ωστόσο αυτή τη φορά η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι τέτοια που οφείλουμε να ζητήσουμε επανόρθωση εκ μέρους του μέσου. 

Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου είμαστε περίπου 2.000 και όχι 3.000. Συγκεκριμένα, 827 στη δευτεροβάθμια και 1240 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, για την εκτίμηση του «ποσοστού προθυμίας για εμβολιασμό» θα πρέπει να εξαιρεθούν στην περίπτωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

  • Οι 79 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις δομές ειδικής αγωγής και οι οποίοι είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί είτε έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό μέσω άλλης διαδικασίας. 
  • Οι εκπαιδευτικοί άνω των 60 ετών οι οποίοι εμβολιάζονται αυτή την περίοδο με το γενικό πληθυσμό και δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν με το «όπλο παρά πόδα» πότε θα τους καλέσει η υπηρεσία να παρουσιαστούν εντός μισαώρου για να εμβολιαστούν – συχνά σε απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται περίπου στο 20% στη «γερασμένη» δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Όσοι, κυρίως αναπληρωτές, εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης στον τόπο συμφερόντων τους και αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού. 

Θυμίζουμε ότι η δήλωση διαθεσιμότητας για εμβολιασμό με τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων έγινε με διαδικασία fast-track (λιγότερο από δύο μέρες), με τα σχολεία κλειστά και τους εκπαιδευτικούς σπίτια τους, αλλά παρ’ όλα αυτά οι 346 καθηγητές που δήλωσαν συμμετοχή αντιστοιχούν σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μεγαλύτερο από αυτό των υγειονομικών (55%) – τόση «απροθυμία»! Και φυσικά με τους ρυθμούς που παραδέχεται το ίδιο το άρθρο ότι «διατίθενται τα αδιάθετα» δεν προβλέπεται να έχουν εμβολιαστεί πριν λήξει η σχολική χρονιά. 

Αν θέλει ο συντάκτης του ανυπόγραφου άρθρου να ψάξει για αρνητές της πανδημίας θα τους βρει κατά βάση στην κυβέρνηση, της οποίας το αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» έσπευσε τόσο πρόθυμα να υιοθετήσει και η οποία με τα μέτρα που (δεν) λαμβάνει δείχνει ξεκάθαρα ότι υποτιμά την επικινδυνότητα της κατάστασης. Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της πανδημίας διεκδικούμε πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας (μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, εμβολιασμό εκπαιδευτικών και όσων μαθητών μπορούν να συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αραίωση των μαθητών στις τάξεις και τα ΜΜΜ, κ.ά.) ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτούργησαν και θα κληθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία συνιστά υγειονομική βόμβα. Αν πάλι δεν θέλει να στοχεύσει τόσο ψηλά, μπορεί να ξεκινήσει από τους σχολιαστές της σελίδας του μέσου όπου οι πραγματικοί αρνητές της πανδημίας παρελαύνουν, αραδιάζοντας κάθε λογής τερατολογία χωρίς καμία παρέμβαση εκ μέρους του διαχειριστή. 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βαγγέλης Πετσαγγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *