Καταγγελία ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη διευθύντρια του ΓΕΛ Πανόρμου για καταχώριση «απουσιών» στην τηλεκπαίδευση

Καταγγελία ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη διευθύντρια του ΓΕΛ Πανόρμου για καταχώριση «απουσιών» στην τηλεκπαίδευση
ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης νομου Ρεθυμνου

Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74132

site: www.elmereth.gr

e-mail: contact@elmereth.gr

facebook:

https://www.facebook.com/elmereth

ΣΥΝΔΙΚ. ΧΡΟΝΙΑ: 2021-22

Ρέθυμνο, 23/02/2022

ΕΞΕΡΧ.:081

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες ΔΔΕ Ρεθύμνου

ΔΔΕ Ρεθύμνου 

ΟΛΜΕ

Καταγγελία ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για καταγραφή συναδέλφων 

ως «αδικαιολογήτως απόντων» στην τηλεκπαίδευση

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου είναι στη δυσάρεστη αλλά απορρέουσα από τον ρόλο του θέση να καταγγείλει την καταχώριση στο myschool (και στο παρουσιολόγιο για τον συνάδελφο αναπληρωτή) από τη διευθύντρια του ΓΕΛ Πανόρμου τεσσάρων καθηγητών του σχολείου της, τριών μονίμων και ενός αναπληρωτή, ως «αδικαιολογήτως απόντες» από την τηλεκπαίδευση κατά τις ημερομηνίες 27/1/2022 για τον αναπληρωτή και 28/1/2022 για τους μόνιμους, ημέρες στις οποίες τα σχολεία ήταν κλειστά με απόφαση των αρμόδιων Δήμων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ πληροφορήθηκε το γεγονός κατόπιν προφορικής καταγγελίας στον πρόεδρό του στις 2/2/2022· ο τελευταίος επικοινώνησε τηλεφωνικά στις 7/2/2022 με τη διευθύντρια, η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός και υπεραμύνθηκε της επιλογής της.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, σεβόμενο τις διαδικασίες, το δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να εξηγήσει τη στάση του και με συναίσθηση ότι τα προφορικώς ρηθέντα δεν συνιστούν αδιαφιλονίκητα τεκμήρια, απέστειλε στη συνάδελφο διευθύντρια επίσημη επιστολή, και ηλεκτρονικά και δια αλληλογραφίας, με ημερομηνία 9/2/2022 και αρ. εξερχ. 071. Με την επιστολή επισημαίναμε:

α) Την απουσία ισχυρού νομικού πλαισίου περί υποχρεωτικότητας τηλεκπαίδευσης από το σπίτι.

β) Το ανυπόγραφο και χωρίς επίκληση νομικού πλαισίου του σχετικού μηνύματος της ΔΔΕ Ρεθύμνου προς τους διευθυντές (το οποίο, σε κάθε περίπτωση, ζητούσε την απλή καταγραφή όσων εκπαιδευτικών δεν έκαναν webex και όχι την καταχώριση απουσίας στο myschool).

γ) Την απόφανση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πως η τηλεκπαίδευση μέσω Cisco βρίθει παρανομιών και παρατυπιών.

δ) Το γεγονός ότι για κανέναν άλλον διευθυντή δεν δεχτήκαμε σχετική καταγγελία.

ε) Τη διαπίστωση πως η μη παροχή τηλεκπαίδευσης, είτε για λόγους συνείδησης είτε για λόγους τεχνικών αδυναμιών, και σε κάθε περίπτωση για μία και μόνο ημέρα, δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «φυγοπονίας εις βάρος συναδέλφων».

στ) Την αναγκαιότητα για τήρηση κλίματος συνεργασίας και όχι εντάσεων στη σχολική μονάδα.

ζ) Την οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων από την καταγραφή τους ως αδικαιολογήτως απόντες.

Με τις παραπάνω επισημάνσεις το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, εκπροσωπώντας προφανώς τον κλάδο και όχι τα μέλη που το απαρτίζουν, στοιχειοθετούσε το αίτημά του προς τη διευθύντρια του ΓΕΛ Πανόρμου να αποκαταστήσει την αυθαιρεσία εις βάρος των συναδέλφων και σε κάθε περίπτωση να απαντήσει στην επιστολή εντός πέντε ημερών, δηλαδή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δυστυχώς η συνάδελφος, πιθανόν είτε λόγω ένδειας επιχειρημάτων είτε λόγω περιφρόνησης στα θεσμικά όργανα του κλάδου (είτε λόγω και των δύο), ουδέποτε απάντησε.

Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, σεβόμενο τους συναδέλφους και τον θεσμικό του ρόλο, είναι υποχρεωμένο:

  1. Να καταγγείλει:

α) την, κατόπιν ενεργειών της διευθύντριας του ΓΕΛ Πανόρμου, αυθαίρετη, αυταρχική και παράνομη καταχώριση των συναδέλφων ως «αδικαιολογήτως απόντες» από την τηλεκπαίδευση.

β)   τη στάση απαξίωσης και περιφρόνησης προς τον κλάδο και το σωματείο με την απουσία απόκρισης, έστω και αρνητικής, στο αίτημά μας και τις επισημάνσεις μας.

  1. Να δρομολογήσει τις νομικές διαδικασίες για την αποκατάσταση της αδικίας και παρανομίας εις βάρος των συναδέλφων εκπαιδευτικών.
  2. Να ενημερώσει για το ζήτημα την ΟΛΜΕ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ χαιρετίζει τη θαρραλέα και ανυπόκριτη στάση όλων των συναδέλφων που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη σχολική τάξη και θέτουν το καθήκον του λειτουργήματός τους πάνω από «εντέλλεσθε», από οπουδήποτε αυτά και αν προέρχονται.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 Σουρουλής Χρήστος                                  Αρσενάκης Αρσένιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *