Ακυρώνουμε τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα «Ελληνική PISA» – Λέμε ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών!

Ακυρώνουμε τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα «Ελληνική PISA» – Λέμε ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών!
ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης νομου Ρεθυμνου

Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74132

site: www.elmereth.gr

e-mail: contact@elmereth.gr

facebook:

https://www.facebook.com/elmereth

ΣΥΝΔΙΚ. ΧΡΟΝΙΑ: 2021-22

Ρέθυμνο, 8/5/2022

ΕΞΕΡΧ.:107

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες ΔΕ Ρεθύμνου

Σύλλογοι γονέων εμπλεκόμενων σχολείων

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

Εκπαιδευτικά σάιτ

                                       ΚΟΙΝ: Ένωση Γονέων Δ. Ρεθύμνου

ΟΛΜΕ/ Άλλες ΕΛΜΕ/ ΣΕΠΕ Ρεθύμνου

Ακυρώνουμε τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα «Ελληνική PISA» – Λέμε ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών!

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τα σχολεία να είναι κλειστά για πολύ μεγάλο διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας, αντί να δώσει βάρος στην ομαλή επανένταξη των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών που δημιουργήθηκαν, απλά φρόντισε να φορτώσει τους μαθητές με διαδικασίες εξετασιοκεντρικού περιεχομένου και αποκλεισμού τους από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση (αυξημένη ύλη, Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Τα εν λόγω μέτρα έχουν ήδη αλλάξει τον χαρακτήρα κάθε μαθήματος, και γενικά της σχολικής ζωής, από μια διαδικασία ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών σε ένα αποστειρωμένο κυνήγι της «ύλης», που τελικά ούτε γνωστικά ωφελεί τους μαθητές. Όμως για το Υπουργείο αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Φέρνει λοιπόν και στο Δημοτικό (ΣΤ΄ τάξη) και στο Γυμνάσιο (Γ΄ τάξη) τις λεγόμενες «εξετάσεις  διαγνωστικού χαρακτήρα», αρχικά σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, στα πρότυπα των εξετάσεων PISA του ΟΟΣΑ. Οι εξετάσεις προγραμματίζονται για τις 18 Μαΐου, σε εθνική κλίμακα, πιλοτικά σε 600 Δημοτικά και Γυμνάσια. Στο Ρέθυμνο έχουν επιλεγεί (ή κληρωθεί – δεν είναι σαφές) το 5ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια Κοξαρέ και Φουρφουρά.

Με τις εξετάσεις PISA το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες για τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές στους εκπαιδευτικούς. Οι όποιες «αποτυχίες» θα χρεώνονται στο σχολείο και θα προσμετρώνται στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση της μονάδας και του προσωπικού του. Αν το δεχτούμε, σύντομα θα καταλήξουμε να προετοιμάζουμε τους μαθητές μόνο για την PISA, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε να ξεφυτρώνουν και αντίστοιχα φροντιστήρια. Παράλληλα, θα επέλθει «κατηγοριοποίηση» ανάμεσα στους καθηγητές εκείνων των «σημαντικών μαθημάτων», που θα δίνουν διαγνωστικές εξετάσεις, και των «άλλων».

Οι χειρότερες συνέπειες όμως θα είναι για τους μαθητές. Τα παιδιά, είτε θα μπουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού, είτε θα πιστέψουν πως δεν «τραβάνε» και πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους από νωρίς στην αγορά εργασίας με ελάχιστα προσόντα και αντίστοιχες αμοιβές. Επίσης, θα αποστραφούν το σχολείο και τους διδάσκοντες και θα δουν το εκπαιδευτικό σύστημα ως αρένα ανταγωνισμού και εξετάσεων.

Δεν θα το επιτρέψουμε! Οι εξετάσεις PISA πρέπει να ματαιωθούν!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αποφάσισε και ήδη δρομολόγησε ή δρομολογεί:

  • Επίσκεψη στα εμπλεκόμενα σχολεία και ενημέρωση – συζήτηση με τους εκεί συναδέλφους, τα προεδρεία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τα δεκαπενταμελή.
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τους σκοπούς και τις συνέπειες αυτών των εξετάσεων.
  • Συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ.
  • Κήρυξη στάσης εργασίας για τις 18 Μαΐου, τόσο για να δοθεί δυνατότητα νομικής κάλυψης στους καθηγητές και τους διευθυντές των εμπλεκόμενων σχολείων να απέχουν, όσο και για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη σχετική κινητοποίηση. Για τους εκπαιδευτικούς των τριών Γυμνασίων η ΕΛΜΕ θα καλύψει οικονομικά από το απεργιακό της ταμείο το μεγαλύτερο μέρος της αντίστοιχης παρακράτησης, καταβάλλοντας 20 ευρώ ανά άτομο.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18 Μαΐου έξω από το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 Σουρουλής Χρήστος                                  Αρσενάκης Αρσένιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *