Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ενόψει των εκλογών των αντιπροσώπων στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ενόψει των εκλογών των αντιπροσώπων στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

20o Συνέδριο ΟΛΜΕ 2022

Το δίκιο και τη δύναμη έχουν οι πολλοί! Βαδίζουμε μαζί!

Για τη ζωή που μας αξίζει, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων
και του παιδαγωγικού μας ρόλου!

Για μαχητικά συνδικάτα στο πλευρό των χιλιάδων
εκπαιδευτικών – όχι απέναντι τους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εμείς, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλης της Ελλάδας, τα τρία τελευταία χρόνια, δώσαμε σημαντικούς αγώνες, υπερασπιστήκαμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, κρατήσαμε τα σχολεία όρθια μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τη σφραγίδα μας, να ψηφίσουμε για την Ομοσπονδία που μας αξίζει!

Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των ΕΛΜΕ. Παίρνουμε θέση για όλα όσα μας βασανίζουν καθημερινά, μέσα κι έξω το σχολείο. Με την ψήφο μας, με την εκλογή αντιπροσώπων στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ δυναμώνουμε τον αγώνα για κίνημα και Ομοσπονδία που:

  • Θα συγκρούονται με την κυβερνητική πολιτική και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης, θα παλεύουν για τα δικαιώματα του κλάδου ανεξάρτητα από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση.
  • Θα μάχονται ενάντια σε κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο, που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα σχολεία μας, συνολικά στις ζωές μας, δίπλα σε κάθε συνάδελφο, θα οργανώνουν τον αγώνα μας συντονίζοντας τη δράση των ΕΛΜΕ.
  • Θα αναδεικνύουν στο επίκεντρο της διαπάλης τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, κατακτώντας την κοινή δράση με τους γονείς και τους μαθητές, συνολικά με το εργατικό κίνημα.
  • Θα σπάνε στην πράξη τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, δε θα λυγίζουν μπροστά στην καταστολή και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θα πρωτοστατούν στη μεγάλη μάχη που δίνει συνολικά το εργατικό κίνημα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα του ν. Χατζηδάκη.

Στις εκλογές για την Ομοσπονδία παίρνουμε θέση για όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση και στη ζωή μας!

Αρκετές θυσίες έχουμε κάνει, οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή!

Η ψήφος και η μαζική συμμετοχή μας είναι η απάντηση στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική της. Η οργή και η αγανάκτηση μας να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα!

  • Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξεκίνησε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία ματώνουν τους λαούς της περιοχής που πληρώνουν για μια ακόμα φορά τις συνέπειες του πολέμου. Εκφράζουμε την οργή μας για τις ντροπιαστικές εικόνες των βουλευτών όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού τόξου, που χειροκρότησαν, είτε όρθιοι είτε καθιστοί, τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η στοίχιση τους με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και με τα συμφέροντα πολυεθνικών.
  • Δεν ανεχόμαστε άλλο χιλιάδες συμβασιούχοι και νεοδιόριστοι να ζούμε σε συνθήκες φτώχειας. Δεν πάει άλλο να τελειώνει ο μισθός μας πριν τελειώσει ο μήνας. «Φτάνει πια» με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τη μισθολογική καθήλωση των τελευταίων 12 χρόνων.
  • Δεν μπορούμε άλλο να δουλεύουμε σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τον 21ο αιώνα. Σε ακατάλληλα έως και επικίνδυνα κτήρια, με απαρχαιωμένες υποδομές και εξοπλισμό χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Διδάσκουμε σε πολυπληθή τμήματα των 27 και 30 μαθητών, χωρίς καμία μέριμνα για τις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία (μαθησιακά κενά, κοινωνικά/ψυχολογικά προβλήματα, ένταση ενδοσχολικής βίας κ.α.). Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εντατικοποίηση της εργασίας και έναν τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο που μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Τα σχολεία σήμερα λειτουργούν με χιλιάδες κενά, καθηγητές γυρολόγους, συμβασιούχους 3μηνίτες, υποχρεωτικές υπερωρίες για να «μπαλώσουν τρύπες».
  • Έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας να ανατρέψουμε την πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων για το σχολείο που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Ένα σχολείο ταξικά κατηγοριοποιημένο, μέσω της αντιδραστικής αξιολόγησης, υποβαθμισμένο για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, που απαξιώνει τη σύγχρονη γενική παιδεία και στρέφεται στις εφήμερες δεξιότητες. Αυτό το σχολείο μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστική αρένα και στήνει ανυπέρβλητα εμπόδια για τους μαθητές μας, με την καθιέρωση της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πετάει έξω από το σχολείο 15χρονους μαθητές οδηγώντας τους στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση, για να προσφέρει φτηνή ανήλικη εργασία στους εργοδότες.

Έχουμε πλούσια πείρα από τη συμμετοχή μας στους μεγάλους αγώνες
που δώσαμε όλη αυτή την 3ετία!

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμμετείχε στην απεργία-αποχή απ’ τις διαδικασίες της αξιολόγησης, πάνω από 100χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί κατέβηκαν στους δρόμους, στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Την πιο κρίσιμη στιγμή, στην κορύφωση της πάλης μας, μετά από την μεγαλύτερη απεργία του κλάδου μας των τελευταίων ετών, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας, ακύρωσε κάθε προσπάθεια συνέχισης αυτού του αγώνα, έδωσε πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση. Η «λευκή πετσέτα» που έχουν ρίξει μέχρι και σήμερα απέναντι στην κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμα φορά τη βαθιά τους συμφωνία με την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Μεγάλες ευθύνες έχει ο χώρος των Παρεμβάσεων. Στη ΔΟΕ, μια μέρα πριν την μεγάλη απεργία της 11 Οκτωβρίου, με την κρίσιμη ψήφο τους, συντάχθηκαν με τη ΔΑΚΕ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέστειλαν την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και πρόσφεραν την καλύτερη δικαιολογία στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ να πάρει την ίδια απόφαση. Για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους και να βγουν από τα εσωτερικά τους αδιέξοδα, προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας-αποχής από λίγες ΕΛΜΕ, κίνηση που ούτε την πάλεψαν ούτε την πίστεψαν οι ίδιοι με αποτέλεσμα την υπονόμευση κάθε προσπάθειας διαμόρφωσης ενιαίας στάσης σε όλον κλάδο.

Η απάντηση στον «κυβερνητικό» αλλά και καιροσκοπικό συνδικαλισμό δεν είναι η απογοήτευση και η αποστράτευση. Η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες αποθρασύνει τις κυβερνήσεις την ώρα που χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας.

Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι!
Διεκδικούμε την Ομοσπονδία που μας αξίζει!

Ψηφίζουμε Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών!

  • Γιατί η ψήφος στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είναι καθαρή θέση αντίστασης απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Κατατίθεται στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κλάδου.
  • Γιατί πρωτοστατήσαμε σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του κλάδου, απέναντι σε μια πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας ως «κόστος» και την ίδια ώρα δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια σε «πράσινους και ψηφιακούς» ομίλους. Η στάση μας ήταν και είναι ενιαία παντού σε όλα τα σωματεία, στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Γιατί χρειαζόμαστε ένα κίνημα, οργανωμένο, άφοβο, μαζικό, με θέσεις που θα αποκαλύπτουν το χαρακτήρα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και με αιτήματα που θα ακουμπάνε στις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Με σωματεία ζωντανά, μαχητικά που θα λειτουργούν με δια ζώσης διαδικασίες, που θα απορρίπτουν κάθε κρατική – εργοδοτική παρέμβαση που επιχειρείται με το ν.Χατζηδάκη αλλά και προηγούμενους αντεργατικούς νόμους.
  • Γιατί χρειαζόμαστε κίνημα που θα επιδιώκει τη συμπόρευση και τη συμμαχία με τους γονείς και τους μαθητές, με όλους τους κλάδους εργαζομένων. Για να έχουμε αγώνες ανυποχώρητους όπως στην efood, στο λιμάνι, στη Λάρκο και όχι να παζαρεύει τι θα χάσουμε όπως κάνει η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ.
  • Για Ομοσπονδία που δεν θα εξωραΐζει την κυβέρνηση, δεν θα αποτελεί όχημα για κυβερνητικές εναλλαγές, δεν θα γίνεται το μακρύ χέρι της διοίκησης μέσα στα σωματεία. Δεν θα πραγματοποιεί αγώνες, που ίσα – ίσα θα «γρατζουνούν» έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση σπέρνοντας αυταπάτες ότι με έναν καλύτερο κυβερνητικό διαχειριστή ή κάποιο «σωτήρα» θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα μας.
  • Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έχουμε δώσει εξετάσεις στην Ομοσπονδία και στα σωματεία, είτε ως πλειοψηφία, είτε ως μειοψηφία. Καταθέσαμε αγωνιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα, τις παλέψαμε στην πράξη. Συμβάλλαμε στην επιτυχία όλων των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων.

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα και την πάλη:

  • Για να δοθούν τώρα αυξήσεις στους μισθούς, για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και του Μ.Κ. που μας «έκλεψε» η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταργηθούν οι διατάξεις των ν. Κατρούγκαλου-Βρούτση που επιβάλλουν την εργασία μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
  • Για μέτρα στήριξης των εργαζομένων απέναντι στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας. Για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιά κατανάλωσης, μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας αλλά και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου του Γαβρόγλου. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών με τη θεσμοθέτηση όλων των απαραίτητων διατάξεων.
  • Για έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και όλων των έκτακτων αναγκών.
  • Για να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
  • Για στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
  • Για απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων. Να κλείσουν στην χώρα μας οι βάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Με τους αγώνες μας κάνουμε την ανατροπή!

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες έχουμε μια επιλογή! Να δυναμώσουμε τον συλλογικό μας αγώνα για τα δικαιώματά μας και τη ζωή που μας αξίζει!

Στις εκλογές για την Ομοσπονδία ψηφίζουμε

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *