ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης νομου Ρεθυμνου

Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74132

site: www.elmereth.gr

e-mail: contact@elmereth.gr

facebook:

https://www.facebook.com/elmereth

ΣΥΝΔΙΚ. ΧΡΟΝΙΑ: 2021-22

Ρέθυμνο, 18/9/2022

ΕΞΕΡΧ.:144

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου

ΥΠΑΙΘ/ΠΔΕ Κρήτης/ΔΔΕ Ρεθύμνου

Δήμο Ρεθύμνης

Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου

Σωματείο Α.μεΑ. νομού Ρεθύμνου

Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου

Τοπικά μέσα ενημέρωσης

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ 

 

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εκφράζει προς το Υπουργείο Παιδείας την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία της για την κατάργηση του Τομέα Πληροφορικής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ρεθύμνου (ΕΝΝΕΓΥ-Λ), ενέργεια με την οποία το σχολείο μένει με μοναδικό τομέα εκείνο της Γεωπονίας.

 

Είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ρεθύμνου προς το Υπουργείο για αντικατάσταση του Τομέα Πληροφορικής από τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας (ΥΠΕ). Η πρόταση έγινε δεκτή και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου. Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε καταψηφίσει την πρόταση της αντικατάστασης καθώς για λόγους αρχής – που τελικά έχουν και πρακτική εφαρμογή – δεν συνηγορούμε σε καταργήσεις τομέων αλλά διεκδικούμε την προσθήκη νέων.

Τελικά το Υπουργείο «Παιδείας», ενεργώντας παρελκυστικά και ανάλγητα, ενώ σε προφορικό επίπεδο στην επικοινωνία του με τη ΔΔΕ Ρεθύμνου άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα καταργούσε τον Τομέα Πληροφορικής χωρίς να ιδρύσει τομέα ΥΠΕ, απλά κατάργησε τον έναν τομέα χωρίς να ιδρύσει άλλον! Έτσι το ΕΝΝΕΓΥ-Λ, ένα σχολείο που είναι ταγμένο στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, υποβαθμίζεται σε σχολείο με έναν μόνο τομέα.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα! Το Υπουργείο δεν δέχεται τη διατήρηση του Τομέα Πληροφορικής έστω για έναν χρόνο, ώστε να αποφοιτήσουν οι μαθητές που τέλειωσαν τώρα τη Β΄ Λυκείου, αλλά τους αναγκάζει είτε να πάνε στο ΕΠΑΛ (που προφανώς αν μπορούσαν να πάνε στο ΕΠΑΛ θα ήταν ήδη εκεί), είτε να μείνουν στην ίδια τάξη! (Για το συγκεκριμένο θέμα ο Προϊστάμενος της ΔΔΕ Ρεθύμνου μάς ενημέρωσε πως έχει υποβάλει αίτημα γραπτής απάντησης από το Υπουργείο, καθώς για την ώρα όλα κινούνται στη σφαίρα της προφορικής ενημέρωσης).

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

  • Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει άμεσα την απόφαση για κατάργηση του Τομέα Πληροφορικής και να ιδρύσει επιπλέον τομέα ΕΠΥ, προβαίνοντας στην ανάλογη στελέχωση.
  • Ενημερώνουμε τη Διεύθυνση, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥ-Λ, καθώς και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνου, πως είμαστε στο πλευρό τους και θα επιδιώξουμε συντονισμό ενεργειών για την ακύρωση της απόφασης. Καλούμε και την Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ρεθύμνου να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.
  • Ζητάμε συνάντηση με το Τμήμα Παιδείας του Δ. Ρεθύμνου, ει δυνατόν και με τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη, για να συζητήσουμε και αυτό το θέμα και συνολικά το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία του Δήμου.

Ο τρόπος που βλέπουμε την Ειδική Αγωγή είναι καθρέφτης της κοινωνίας και της Πολιτείας που την εκπροσωπεί.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 Σουρουλής Χρήστος                                  Αρσενάκης Αρσένιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *