ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ &ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ Δ.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ &ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ Δ.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης νομου Ρεθυμνου

Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74132

site: www.elmereth.gr

e-mail: contact@elmereth.gr

facebook:

https://www.facebook.com/elmereth

ΣΥΝΔΙΚ. ΧΡΟΝΙΑ: 2021-22

Ρέθυμνο, 6/10/2022

ΕΞΕΡΧ.:162

ΠΡΟΣ: Σχολεία ΔΔΕ Ρεθύμνου 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της Γ.Σ. 3/10/2022 συνέταξε ένα ψήφισμα αντίθεσης στους θεσμούς του ενδοσχολικού συντονιστή και του μέντορα και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να το υπογράψουν.

Για να υπογραφεί το ψήφισμα από έναν σύλλογο πρέπει να συμφωνεί τουλάχιστον το 50%+1 των μελών του, όπου μέλη του θεωρούνται όλοι όσοι διδάσκουν έστω και μία ώρα στο σχολείο, και η συμφωνία να πιστοποιείται με υπογραφή κάτω από το ψήφισμα. Στο κείμενο που θα στείλει το Δ.Σ. σε ΥΠΑΙΘ, ΔΔΕ Ρεθύμνου, ΠΔΕ Κρήτης, ΟΛΜΕ, τοπικά μέσα ενημέρωσης και εκπαιδευτικά sites θα υπάρχουν μόνο οι υπογραφές – συμμετοχές των συλλόγων. Οι ατομικές υπογραφές θα παραμείνουν στο σχολείο (για ένα εύλογο διάστημα) και θα είναι στη διάθεση του Δ.Σ. μόνο σε περίπτωση αμφισβήτησης της συμμετοχής κάποιου συλλόγου στο ψήφισμα.

Τη συλλογή των υπογραφών ανά σύλλογο και την ενημέρωση του Δ.Σ. μπορεί να την αναλάβει ο σύνδεσμος κάθε σχολείου ή όποιος/όποιοι συνάδελφοι επιθυμούν. Ιδανικό θα ήταν της συλλογής υπογραφών να προηγηθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, είτε σε κάποια συνεδρίαση, είτε στο διάλειμμα.

Το υπογραμμένο ψήφισμα πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση του Δ.Σ. το αργότερο στις 20/10, ενόψει της Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ στις 22/10.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 Σουρουλής Χρήστος                                  Αρσενάκης Αρσένιος

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ Δ.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

 

Οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολικών μονάδων Δ.Ε. Ρεθύμνου εκφράζουν την αντίθεσή τους στους θεσμούς του ενδοσχολικού συντονιστή και του μέντορα, όπως και στο πλαίσιο ορισμού και καθηκόντων τους, για τους εξής λόγους:

 

  1. Κανοναρχούν σε νομικά καλούπια πρακτικές καθοδήγησης στους νεότερους συναδέλφους «αντικαθιστώντας» τη συναδελφικότητα με σχέσεις ιεραρχίας και εξάρτησης.
  2. Με τον απευθείας ορισμό από τον διευθυντή αποδυναμώνουν τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη δημοκρατία εντός του σχολείου.
  3. Διογκώνουν τη γραφειοκρατία εις βάρος της παιδαγωγικής λειτουργίας στη σχολική μονάδα.
  4. Λειτουργούν «οριζόντια» και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου.
  5. Εντάσσονται στο συνολικό νομικό οικοδόμημα για την ατομική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
  6. Νομοθετήθηκαν χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς, γεγονός που δημιουργεί εύλογη αμφισβήτηση για τους σκοπούς τους.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως οι νόμοι για την αξιολόγηση υλοποιούνται χωρίς αυξήσεις των δαπανών για την Παιδεία και χωρίς αναπλήρωση έστω ενός μέρους των άμεσων ή έμμεσων απωλειών στο εισόδημα του εκπαιδευτικού, ενώ επιβάλλονται με απειλές, δικαστικές αγωγές και άλλες ποικιλότροπες πιέσεις.

Δηλώνουμε ρητά την αντίθεσή μας και ζητάμε μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και υποστήριξης του μορφωτικού και παιδαγωγικού μας έργου.

Υπογράφουν οι σύλλογοι:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *