Πιλοτική εφαρμογή νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία – Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Πιλοτική εφαρμογή νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία –  Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργων Μεσης Εκπαιδευσης νομου Ρεθυμνου

Ηλιακάκη 16, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74132

site: www.elmereth.gr

e-mail: contact@elmereth.gr

facebook:

https://www.facebook.com/elmereth

ΣΥΝΔΙΚ. ΧΡΟΝΙΑ: 2021-22

Ρέθυμνο, 13/11/2022

ΕΞΕΡΧ.:178

ΠΡΟΣ: Σχολεία ΔΔΕ Ρεθύμνου

ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ/ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ/ΟΛΜΕ

Πιλοτική εφαρμογή νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία – 

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ξεκινάει αυτόν τον μήνα η κύρια φάση πιλοτικής εφαρμογής των Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.) και Πρότυπων (Π.Σ.) στα νέα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι πρόκειται για προαποφασισμένη – και όχι «πιλοτική» – εφαρμογή Προγραμμάτων Σπουδών, για τα οποία έχει ασκηθεί έντονη κριτική από επιστημονικές ενώσεις τόσο για το εφικτό της εφαρμογής τους όσο και για τη στοχοθεσία τους. Εξάλλου, ποτέ δεν υπήρξε ο αντίστοιχος διάλογος, κατά την προσφιλή πρακτική του Υπουργείου και του ΙΕΠ.

Ο νέος κύκλος, με απογευματινές τηλεδιασκέψεις, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εξωδιδακτικών και εκτός εργασιακού ωραρίου υποχρεώσεων όχι μόνο για τους καθηγητές των ΠΕΙ.Σ. και Π.Σ. αλλά για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα προηγούμενο απλήρωτης εργασίας που τείνει να γίνει κανόνας.

Επιπλέον στην εγκύκλιο 119362/29-09-2022 του ΥΠΑΙΘ η εφαρμογή των Προγραμμάτων συνδέεται άμεσα με τις διατάξεις για τους ενδοσχολικούς συντονιστές («εποπτεία από συντονιστές» και «συνεργασία διδασκόντων και συντονιστών»), βάζοντας τον νόμο 4823/2021 για την αξιολόγηση από το παράθυρο, παρόλο που δεν αναφερόταν στην αρχική εγκύκλιο.

Βάσει των παραπάνω, και καθώς οι εκτός εργασιακού ωραρίου υποχρεώσεις αυξάνονται για όλους τους λειτουργούς της Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου διαμαρτύρεται στο Υπουργείο Παιδείας για την καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την απουσία κάθε σεβασμού στις οικογενειακές μας και άλλες υποχρεώσεις και στο ανθρώπινο δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και θεωρεί εντελώς θεμιτή και νόμιμη κάθε άρνηση συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα εκτός εργασιακού ωραρίου.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

 Σουρουλής Χρήστος                                  Αρσενάκης Αρσένιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *